Woningwaarderingsstelsel en het EnergieLabel

Het woningwaarderingsstelsel is een systeem waarbij aan de woonruimte punten worden toegekend aan de hand van kwaliteitspunten. Het energielabel heeft impact op het bepalen van de huurpunten van de woning.
Het puntensysteem geldt voor woningen in de gereguleerde huursector (sociale huurwoning) en niet voor woningen in de vrije sector.  Of een woning tot de vrije huursector moet worden gerekend of tot de gereguleerde sector hangt af van de zogenoemde, jaarlijks vastgestelde, liberalisatiegrens.
Energieprestatie
Een (groot) deel van het totale puntenaantal wordt bepaald door de energieprestatie van de woonruimte. Sinds 2011 speelt het energielabel een rol in het puntenstelsel, waarbij een energie- label of energie-index maximaal 10 jaar geldig is. De energieprestatie kan sinds 1 januari 2021 op drie manieren zijn bepaald.
1)   Een oud energielabel: registratie heeft plaatsgevonden vóór 1 januari 2015. In 2021 en later lopen veel sinds 1 juli 2011 verstrekte energielabels af, want de geldigheidsduur is tien jaar.
2)   De energie-index: registratie op of na 1 januari 2015 tot 1 januari 2021. In 2025 en later lopen veel sinds 1 januari 2015 verstrekte energie-indexen af, want de geldigheidsduur is tien jaar.
3)   Het energielabel op basis van primair fossiel energiegebruik: registratie op of na 1 januari 2021.
Puntentoekenning nieuw energielabel
Per 1 januari 2021 geldt een nieuwe manier om de energieprestatie van een woonruimte te bepalen met een vernieuwd energielabel. Hierbij wordt gewerkt met een bepalingsmethode (NTA 8800) die een nieuwe indicator heeft voor de energieprestatie (in kWh/m2 per jaar). De uitkomst van de bepalingsmethode (NTA 8800) wordt gereduceerd tot een energielabel (van A++ tot G). Dit label wordt herleid tot punten voor het waarderingsstelsel.
Een goed energielabel dient het belang van alle betrokkenen.
Met www.Label-Experts.nl heeft u de juiste partner die u hierin van advies kan voorzien.
Back to Top